De weg van het licht

Albert Einstein himself legde in 1917 al een theoretische basis voor de lasertechniek. Hij voorzag kansen voor het gebruik van elektromagnetische straling (zoals licht). Dat de mogelijkheden zó groot zouden zijn, had men destijds niet kunnen voorzien. Veld Laser Innovations uit ‘s-Heerenberg is erin gespecialiseerd.

 

In 1973 richtte de vader van Marcel in het Veld het bedrijf ‘Int. Veld Instruments’ (IVI) op. Gespecialiseerd in meet- en regeltechniek voor industriële toepassingen. Op een steenworp afstand van het bedrijfspand van het huidige Veld Laser Innovations. Eind jaren ’80 was IVI - voor een klant -  op zoek naar een techniek die ze nog niet in huis hadden. De klant in kwestie wilde membranen vastgelast hebben aan sensorbehuizingen. Lasertechniek was juist toen sterk in opkomst en bleek de beste optie. Aldus werd in 1989 voor het eerst een set-up gemaakt. Met een afgedankte maar opgeknapte Philips-machine. Hetzelfde jaar overleed Marcels vader en stond de 24-jarige ineens aan het roer. “Gelukkig was ik er op dat moment klaar voor,” vertelt Marcel. “Ik volgde de HTS-Electro, maar koos toen bewust voor het bedrijf .”

 

Klein, kleiner, nóg kleiner

Marcel besloot om zich met het bedrijf te richten op geïndustrialiseerde lasertechniek. Zo gezegd zo gedaan en van de ene activiteit rolden ze in de andere: in 1994 startten ze met lasergraveren, daarna met lasersnijden en al gauw volgde ook laserboren. Tien jaar later kreeg het bedrijf de eerste ISO-certificering en in 2008 zette het bedrijf - inmiddels omgedoopt naar Veld Laser Innovations - een belangrijke vervolgstap met de introductie van het zogenaamde ‘micromachining’, een verzamelnaam voor bewerkingen die zich kenmerken door hoge precisie. Bij het bedrijf werken vandaag de dag 12 medewerkers, vooral laseroperators en laserengineers. Bij de voor micromachining (zelfgebouwde) machine gebruikt men een ultra short pulse laser. Daarmee is het mogelijk om nóg preciezer te werk te gaan, resulterend in een beter eindproduct. Marcel: “Je moet in dit vak je machine door en door kennen. Natuurlijk kun je machines ook gewoon uit een catalogus bestellen, maar ook dan moet je het apparaat nog leren kennen. Dat doen wij tijdens de bouw ervan. En je krijgt het toch nooit precies zoals je zelf wilt. Daarom doen we het liever zelf. We maken ook vaak ons eigen gereedschap. Er is trouwens wel een valkuil aan het zelf bouwen: achter iedere deur zit weer een deur. Daar bedoel ik mee, dat elke oplossing vaak weer gevolgd wordt door een verbetering. Als die volstaat moet je stoppen, anders blijf je bezig met bouwen van die ene perfecte machine die nooit af komt”